Nous utilisons des cookies pour optimiser votre confort de navigation et afin d’améliorer nos services.
Dans notre notice de confidentialité, vous constaterez que vos données personnelles sont traitées de manière limitée et conformément au RGPD.

Telewerken en Virtuele vergaderingen

Covid heeft de manier waarop we denken en werken fundamenteel veranderd. Met de verplichting om te telewerken is er een gebrek aan sociaal contact, maar we beseffen ook welke voordelen het kan opleveren: tijdwinst door minder woon-werkverkeer, minder stress en vermoeidheid, een betere balans tussen werk en privéleven en het is ecologischer!

 

Als we een jaar lang één dag per week thuiswerken, stoten we 5,64 kg CO2 uit. Als we dit cijfer vergelijken met de hoeveelheid CO2e die over een periode van een jaar wordt uitgestoten, voor een autorit van 30 km van huis naar werk op een dag per week, komt dit neer op 329 kg CO2e. 

Volgens een studie van ADEME* kunnen we, door één dag per week gedurende één jaar thuis te werken, de hoeveelheid uitgestoten CO2 met 271 kg per persoon verminderen! 

Om een correcte vergelijking te maken, moeten we rekening houden met andere elementen die een negatieve CO2e impact hebben: de onvermijdelijke verplaatsingen die normaal op weg zijn naar het werk (bv. boodschappen, school) en een toename van het gebruik van videoconferenties en van het huishoudelijk energieverbruik. Er komen ook nieuwe verplaatsingen bij met nieuwe hobby's, als gevolg van een beter evenwicht tussen werk en privéleven. 

Het effect van het bovenstaande wordt volledig gecompenseerd door een belangrijk punt: bedrijven zullen minder ruimte nodig hebben, aangezien niet alle werknemers op kantoor zullen zijn en zij "flexibele kantoor"-oplossingen zullen kunnen aanbieden.

De arbeidsmarkt zal nooit meer dezelfde zijn. De meeste bedrijven bereiden zich voor op een toekomst waarin telewerken "normaal" zal worden. Dit zal een positief effect hebben op het bedrijf, de werknemers, maar ook op het milieu!

 

Telewerken geeft ons ook een andere kijk op zakenreizen. 

Een conferentie in het buitenland waarvoor een vlucht van een uur nodig is, stoot 200 kg CO2e uit - en dat is zonder rekening te houden met accommodatie, extra afstanden, enz. 

Als we deze impact vergelijken met die van een virtuele conferentie van 4 uur, waarbij slechts 240 g CO2 wordt uitgestoten (830 keer minder!), is het duidelijk dat videoconferenties een grote impact kunnen hebben op de bescherming van het klimaat. Bovendien bespaart u met videoconferenties tijd en geld.

 

*https://agirpourlatransition.ademe.fr/particuliers/bureau/infographies/infographies



Autres news

Nouvelles tendances et services
vendredi 27 janvier 2023
RAPPORT DU GIEC & ÉTÉ 2021
vendredi 4 février 2022
Problème avec votre compte ?
vendredi 16 avril 2021