Nous utilisons des cookies pour optimiser votre confort de navigation et afin d’améliorer nos services.
Dans notre notice de confidentialité, vous constaterez que vos données personnelles sont traitées de manière limitée et conformément au RGPD.

Reis dit jaar anders

Hello Greentrippers !

Reizen is een cruciaal onderdeel geworden van de menselijke levensstijl. Het verbindt mensen van over de hele wereld en creëert nieuwe ervaringen. Maar heb je ooit nagedacht over ‘duurzaam reizen’ & ‘slow travel’ ?

Duurzaam reizen of toerisme is toerisme dat rekening houdt met zijn huidige en toekomstige economische, sociale en milieueffecten, en dat voldoet aan de behoeften van reizigers, toeristische professionals, het milieu en de lokale gemeenschappen. (Wereld Toerisme Organisatie - WTO)

Met slow travelling neem je de tijd om contact te maken met de lokale bevolking en de lokale cultuur. Het brengt je terug naar de reden waarom we reizen: die authentieke ervaring beleven en het land, de mensen en de cultuur echt leren kennen.

Reizen gaat niet over het aantal plaatsen dat je hebt bezocht hebt of het aantal kilometers dat je in 2 weken hebt afgelegd. Het gaat om de kwaliteit van je ervaring. Slow travelling gaat uit van het idee dat een reis bedoeld is om te leren en een emotionele impact te hebben, terwijl het tegelijkertijd duurzaam blijft voor lokale gemeenschappen en het milieu.

Word een verantwoordelijke reiziger

Ga je binnenkort op vakantie of ben je je reis voor deze zomer al aan het plannen? Doe je best om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Hier zijn enkele 'kleine' tips om uw reisimpact te verkleinen - vergeet niet dat elk klein beetje een groot verschil kan maken voor onze planeet!

TIP 1 - KEUZE VAN VERVOER

Wist u dat volgens een nieuw rapport van de UNWTO en het International Transport Forum (ITF), transportgerelateerde broeikasgasemissies van toerisme naar verwachting 5,3% van de totale antropogene CO2-uitstoot zal zijn in 2030, tegenover 5% in 2016?

Probeer zoveel mogelijk voor trein, bus te kiezen, of auto als je met een kleine groep bent. De reis zelf is al een heel avontuur en een must-try!

Wat is uw persoonlijke impact als u van Brussel naar Ljubljana (Slovenië) zou reizen, en terug met...


**de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO), de organisatie van de Verenigde Naties die verantwoordelijk is voor de bevordering van een verantwoordelijk, duurzaam en universeel toegankelijk toerisme.

 

TIP 2 - BOEK EEN ACCOMMODATIE MET GROEN LABEL

Kies voor een accommodatie met een groen label. Het geeft aan dat de accommodatie zowel het gebied als de bewoners respecteert en dat het een duurzame aanpak hanteert die het mogelijk maakt de impact op het milieu te verminderen.

 

TIP 3 - NEEM HERBRUIKBARE EN BIOLOGISCH AFBREEKBARE PRODUCTEN MEE

Bereid je 'groene bagage' voor: neem een waterfles mee, kies biologisch afbreekbare producten (zeep, zonnebrandcrème, wasmiddel, ...), want die komen in het water terecht en vernietigen ecosystemen, koralen, enz. En, Pak licht in! Hoe zwaarder je bagage, hoe meer brandstof het transport per trein, vliegtuig, auto of bus kost.

 

TIP 4 - DEEL JE UITRUSTING

Ben je van plan om deze zomer te gaan kamperen of ben je je volgende skitrip al aan het plannen? Deel je tent en skilatten met vrienden en familie in plaats van alles nieuw te kopen. Bespaart geld & is beter voor onze planeet!

 

TIP 5 - BEHOUD HET ECOSYSTEEM

Als je gaat duiken, wees dan voorzichtig dat je de koralen niet met je handen aanraakt en dat je er niet met je zwemvliezen op gaat staan, want dat kan ze beschadigen of zelfs doden.

Geef geen eten aan de dieren niet en raak ze niet aan, want dat kan hun eetgewoonten sterk verstoren.

Pluk geen bloemen, want sommige soorten zijn bedreigd met uitsterven.

 

TIP 6 - KOOP EN EET LOKAAL

Door lokaal te kopen en te eten steun je het lokale bedrijfsleven en de economie van het land.

Probeer biologisch te eten en als je vlees wilt eten, vraag dan waar het vlees vandaan komt.

 

TIP 7 - VERMINDER JE AFVAL

Gooi je afval niet in de natuur en raap, als je kunt, afval op dat je onderweg tegenkomt (plastic zakken, blikjes, ...) en doe het in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Afval kan bepaalde dieren (vogels, vissen, schildpadden, ...) doden.

Als je rookt, neem dan een assenbak mee, want een sigarettenpeuk kan erg gevaarlijk zijn en het duurt lang om te vergaan!

 

TIP 8 - KIES VOOR MILIEUVRIENDELIJKE ACTIVITEITEN

Kies voor milieuvriendelijke activiteiten zoals surfen, wandelen en fietsen & verken het binnenwater met niet-gemotoriseerde boten zoals kajaks, zeilboten, sups en kano's in plaats van speedboten.

Wanneer je gaat wandelen of een andere buitenactiviteit onderneemt, denk er dan aan om "alleen maar foto's te nemen en alleen maar voetafdrukken achter te laten" door de plek achter te laten zoals je ze hebt gevonden!

 

TIP 9 - COMPENSEER UW RESTERENDE REISIMPACT OP WWW.GREENTRIPPER.ORG

 

EEN VERANTWOORDELIJKE REIZIGER DRAAGT BIJ AAN SDG'S

Door een verantwoordelijke reiziger te zijn, draag je ook bij aan de Sustainable Development Goals. De SDG's pakken de wereldwijde uitdagingen aan waar we vandaag de dag voor staan, waaronder armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, milieuvervuiling, vrede en rechtvaardigheid.

Video: https://fb.watch/cc3CWXnBFJ/ 



Autres news

Nouvelles tendances et services
vendredi 27 janvier 2023
RAPPORT DU GIEC & ÉTÉ 2021
vendredi 4 février 2022
Problème avec votre compte ?
vendredi 16 avril 2021